Kakšna vrata namestiti na glavni in kakšna na stranski vhod vašega doma?
Gen-evs.si

Kakšna vrata namestiti na glavni in kakšna na stranski vhod vašega doma?

| Članek je bil prebran 1.260 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Gradite novo hišo in ste ravno v fazi, ko je potrebno vgraditi tudi okna in vrata. Ta faza se v gradbeni terminologiji imenuje četrta gradbena faza in nastopi ko je nosilna konstrukcija hiše z ostrešjem že postavljena in pred ometi in pred estrihom. V nasprotnem primeru lahko računate na čiščenje ravno kupljenega stavbnega pohištva, ki se bo v zadnji gradbeni fazi zagotovo umazalo.

Na število oken in vrat ste mislili že med načrtovanjem hiše. Morda ste se odločili za en glavni vhod, ki gleda na cesto ali pa je bolj viden ali izpostavljen očem, in namenjen sprejemu obiskov in stranski vhod, ki je bolj umaknjen in bolj skrit in ga boste uporabljali vsakodnevno. Veliko ljudi, ki ima kurilnico v pritličju ali kleti se odloči še za en stranski vhod, ki ga povežejo s kurilnico, in je v uporabi predvsem takrat, ko prispe naročena kurjava in se prenese v kurilnico skozi ločen vhod. S tem se izognemo nepotrebnemu vnosu prahu in umazanije v preostali del hiše.

Poskusimo sedaj odgovoriti na v naslovu zastavljeno vprašanje. Kakšna vrata namestiti na glavni in kakšna vrata na eden ali več stranskih vhodov? Glavni vhod je še vedno reprezentativen in je tisti, skozi katerega bodo v vaš dom vstopali obiskovalci. Zato so glavna vrata običajno lepša od stranskih. Lahko so narejena iz enega materiala ali iz kombinacije materialov. Nekoč so bila priljubljena vrata z steklenimi vložki, ki so zakrivala notranjost hiše, a so s steklenimi vložki vseeno vabila k vstopu in hkrati osvetljevala vhodni prostor. V zadnjem času so priljubljeni modeli masivnih vrat z različnimi dodatki trendovskega videza, ki ničesar ne razkrivajo in pri katerih so v ospredju druge funkcije (protipožarna, protihrupna zaščita ipd).

Pri vratih za stranske vhode je estetska funkcija v ozadju. Takšna vrata ne prepuščajo ničesar. Njihova funkcija je povsem praktična, utilitarna, da torej omogočajo vstop a pri tem ne razkrivajo ničesar. To so vrata za vsakdanjo rabo, za prenos tovora, za prenos kuriva v določene dele hiše ali celo za vstop določenih oseb. Pri teh vratih je pomembno, da so nevsiljivega videza, da ne izstopajo in čedalje bolj, da so toplotno izolativna in da imajo protivlomno zaščito. Veliko izbiro vrat za glavni in stranske vhode boste našli pri AJM.

 

© 30. 04. 2024 - Gen-evs.si. W3B, d.o.o..